Loïs Blogt

Pagina's

art | een handlettering les

19-10-16


Hey allemaal! Zoals jullie weten ben ik dol op handlettering. Ik vind het superleuk om te doen en om er logo's en quotes mee te maken. Het leek mij daarom leuk om jullie wat tips en tricks over handlettering te geven. Kijken jullie mee?Ik ben zelf begonnen met handlettering in de zomervakantie, 2 jaar geleden. Er zat toen zo'n boekje bij de Flow, dus ik probeerde wat dingen. En ik vond het leuk! En om jullie ook enthousiast te maken ga ik jullie vandaag de basics over handletteren leren (eigenlijk weet ik zelf ook niet veel meer dan de basis dingen, haha). Kijk je mee?Wat heb je nodig?
Als je wil handletteren heb je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig, en heel professioneel materiaal is ook niet van belang. Ik gebruik geen dure pennen maar gewoon een fineliner van Stabilo, die doet het prima ;-) Verder zijn een gum en potlood ook wel handig, maar niet altijd nodig. Tegenwoordig gebruik ik potlood en gum alleen als ik ergens op teken zoals een schrift, of als ik een compositie maak. O ja, niet te vergeten: papier!

Basics
Oftewel; letters die je altijd kan gebruiken. Dit zijn echt de basisletters, deze kom je het vaakst tegen.

Schreef of geen schreef
Schreef en schreefloos, wat is dat nou eigenlijk? Schreef zijn de streepjes boven of onder op letters. Schreefloos is dus precies het tegenovergestelde: geen streepjes. Het effect van schreefloze letters is dat ze er moderner uitzien, en letters mét schreef zijn juist speels. Beiden zijn trouwens goed samen te combineren.

Ander materiaal gebruiken
Het is ook wel eens leuk om behalve een fineliner ook ander materiaal te gebruiken. Zoals hierboven, ik gebruikte hier een kalligrafeerpen, glitterpen en een marker.


Bijzondere letters 
Ter afwisseling is het ook leuk om naast de basic letters, wat bijzondere letters te gebruiken. Dit maakt het net wat bijzonderder. Tip: Gebruik nooit meer dan 2 bijzondere lettertypes tegelijk. Anders word het te druk.


Combinaties
Je hebt allerlei categorieën letters, die je allemaal goed met elkaar kan combineren. Recht & krom, aan elkaar & los, groot & klein en dun & dik, Maar je kan ook alle combinaties weer met elkaar combineren, kijk maar goed naar het plaatje hierboven. Recht & krom is bijvoorbeeld tegelijk ook aan elkaar & los. Je kan tijdens het handletteren rekening houden met deze combi's, dit zorgt voor een gevarieerd beeld.
Decoraties  
Om het plaatje compleet te maken is het leuk om decoraties te gebruiken. Hartjes, pijlen, takjes, tags... Het kan allemaal!


Inspiratie
Zoek je nog inspiratie voor je handlettering creaties? Dan is Pinterest perfect! Zoek naar "Handlettering" of volg mijn bord "words & handlettering" voor leuke ideeën. Bron foto: Oh so pretty party 

--------

Dit was dan weer mijn handlettering artikel! Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn en er wat aan hebben, en vergeet niet: niet perfect is ook goed!

Liefs Loïs

PS: Mocht je nou heel graag een gehandletterd logo willen voor je site, bedrijf of blog, en er zelf niet uitkomt: Dan is er altijd nog Studio Loïsblogt! Dit is mijn eigen bedrijfje waar ik logo's e.d. ontwerp.  Behalve handlettering logo's kan je hier ook terecht voor een strak vormgegeven logo. Meer informatie vind je hier.

2 opmerkingen:

 1. Echt super leuk dat je zelf ook logo's maakt!
  Ik ben ook dol op handletteren, echt een nieuwe hobby weer geworden van mij!
  Liefs Nathalie 🌟

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! En leuk is handletteren he? Als je er eenmaal mee begonnen bent kan je niet meer stoppen ;-)

   Verwijderen